láska je jedinné, čeho přibývá když to rozdáváme.

Matka zdravého dítěte žádá statisíce za nepovedený potrat soud jí přiznal 80 tis

1. 3. 2008 9:11

Matka zdravého dítěte žádá statisíce za nepovedený potrat soud jí přiznal 80 tisíc

 

29. února 2008  11:04,  aktualizováno 15:37

Brněnský soud přiznal 80 tisíc jako náhradu nemajetkové újmy za nepovedený potrat. Osmnáctiletá matka čekala dvojčata, lékaři ale odebrali jen jeden plod. Dnes má zdravou šestiletou dceru. Žena žádala 400 tisíc. Soud řešil její žalobu od roku 2001.

Když bylo Kateřině osmnáct, zjistila, že je nečekaně těhotná. Měla mít navíc dvojčata. Přišla do jihlavské porodnice na potrat. Gynekolog, který interrupci prováděl, odstranil jen jeden plod, druhý zůstal a Kateřině se narodilo nechtěné dítě.

Žalobu na nemocnici podala Kateřina na podzim 2001. Dočkala se až nyní, kdy je její dceři už šest let..

Soudce, který případ dostal na starosti, totiž ženu žádal, aby žalobu stáhla. Argumentoval tím, jaký bude mít na její dceru dopad, když se dozví, že matka žádá odškodnění za to, že se narodila. Nakonec byl pro podjatost vyloučen a nový soudce nařídil soudní líčení.

Nyní soud rozhodl, že nemocnice chybovala. "Znalci potvrdili, že zákrok nebyl v pořádku. Žena má podle zákona právo rozhodnout o případném potratu a toto právo jí nemocnice upřela," uvedl soudce Michal Ryška.

Přiznal, že už od začátku neuvažoval o částce 400 tisíc korun, kterou je v podobných případech možné vyplatit. Odůvodnil to tím, že by to byl výsměch těm, kteří přijdou o někoho blízkého.

Matka dívky byla přesto spokojena. "Jsem ráda, že to mám za sebou. Šla jsem do toho i proto, aby ostatní ženy věděly, že takové riziko existuje."

Její obhájkyně Alena Ostrejšová ocenila, že jim soud dal za pravdu, i když částka jí přišla přeci jen nízká.

Advokát, který zastupoval nemocnici, zatím neví, zda se proti verdiktu odvolá. "Musím se poradit s klientem. Nemocnice si samozřejmě chce udržet svou dobrou pověst, ale snížení částky bylo radikální, tak nedokáži odhadnout, jak se rozhodneme," řekl Petr Navrátil.

Zástupci nemocnice u soudu tvrdili, že si žena může za nepovedený potrat částečně sama, protože po něm nechodila na kontroly.

 

Touto cestou bych vás všechny chtěla vyzvat k boji proti podobným smutným příběhům.Společnost Prolife (Hnutí pro život) shromažďuje adresy na zpěváky, herce, režiséry, sportovce, redaktory, vědecké pracovníky, známé lékaře, bývalé politiky atd.. kterých by se přímo zeptali na jejich názor v téhle věci. předem děkuji za spolupráci:)

vaše Adéla +  

 

Zobrazeno 1195×

Komentáře

Goretti

Jak se může soudit s někým, kdo nezabil její dítě, kterýmu je teď šest let... Nechápu to - co je to za ženskou..

magi

ohavné... kdyby se to dítě narodilo postižené, tak se to s dnešního "moderního" hlediska ještě dá pochopit(...jako pochopit uvažování té ženy), ale když má zdravou krásnou dcerku....! mrcha...

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio