láska je jedinné, čeho přibývá když to rozdáváme.

Kdy začíná lidský život?!

28. 8. 2007 21:06

První dělení vajíčka /3,8kB Biologické detaily lidského růstu a vývoje od stádia jednobuněčného až po smrt jsou nepopiratelné. Každá diskuse o lidském životě musí směřovat nejdříve k embryologii, fetologii a k lékařské vědě. Kdy a kde dochází k oplodnění? Spermie vniknou do pochvy ženy, proplují dutinou dělohy a odtud do vejcovodů. Přibližně pět minut potřebují spermie na to, aby se dostaly přes dělohu až k ústí vejcovodů a dalších patnáct minut trvá jejich cesta přes vejcovody k vaječníkům. Spermie pronikne do vajíčka, které se uvolnilo z povrchu vaječníku. Jakmile první spermie vnikne do vajíčka, "vajíčko zareaguje ve zlomku vteřiny a spouští mechanismus, který zabraňuje proniknutí další spermie". Dvacet tři chromozómů spermie se spojí s dvaceti třemi chromozómy vajíčka a vytvoří novou buňku se 46 chromozómy. Poté co proběhl komplexní proces uvnitř oplodněného vajíčka, "přibližně 30 hodin po oplození nastává první dělení buňky." V okamžiku oplodnění začíná existovat nová lidská bytost.

Tato jediná buňka je teď hned buď mužská nebo ženská. Je to kompletní bytost, to znamená, že nic dalšího od tohoto okamžiku až do smrti nebude přidáno - kromě živin a kyslíku. Tato jednobuněčná lidská bytost se rozdělí na dvě buňky, přičemž každá z nich obsahuje celé a totožné genetické poselství DNA (desoxyribonukleové kyselině) se zcela stejným obsahem. Dvě buňky se rozdělí na čtyři, pak na osm, šestnáct atd. a současně postupují vejcovodem. Nakonec je tělo každé lidské bytosti tvořeno 3O bilióny buněk.

Když je přítomen již dostatečný počet buněk, začínají se formovat orgány, stavba těla a rozbíhají se fyziologické funkce. V době kdy je maličký človíček asi týden starý, ve fázi blastocysty (asi 128 až 256 buněk), doputuje do dělohy a zanoří se do vyživující děložní sliznice. Asi po třech dnech tento maličký nebo maličká vyšle do těla matky chemické a hormonální poselství, které zabrání matčině menstruaci. Právě dítě je příčinou zvětšování matčiných prsou, aby je připravilo ke kojení, je příčinou změkčování pánevních kostí coby přípravy na porod. A je to právě dítě, které si "určí den svého narození".


(www.differentlife.cz)

Zobrazeno 1796×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio